LCHF & Meg

Først:  Jeg er 25 26 år gammel, Oslo-innflytter, ME-diagnosert, og liker å lese bøker på café og utveksle noen mjau med naboens katt.

Hvorfor spiser jeg  LCHF –  lite karbohydrater og mye fett?  Jo, fordi:

 1. Jeg har gått ned over 25 kilo på litt over et år, uten å sulte og uten å måtte utfordre treningsintoleransen som er en del av ME-diagnosen.
 2. Jeg er skikkelig glad i god mat – egg, bacon, biff, bearnaisesaus, smørstekt asparges, kokosmelk-curry, julesylte, spinatstuing, brie og cheddar, listen er laaaang.  LCHF-mat smaker best!
 3. Jeg har aldri luft i magen, med mindre jeg har vært teit og spist en sukkerfri sjokoladebit – men jeg har altså lov til å være såpass teit en gang i blant, også.
 4. Jeg er ikke sukkernarkoman lenger.  Før var jeg en sånn som handlet 80% potetgull og godteri og kanskje 20% «ordentlig» mat, som da gjerne var brød/ris-basert.  Klokka fem om morgenen kunne jeg spurte ut til nærmeste 7-11 for en sjokoladeplate.  Det var stressende og kjipt for kropp og sinn, og jeg er utrolig takknemlig for å ikke ha det slik lenger.
 5. Jeg sover bedre.
 6. Jeg har ingen dramatiske blodsukkersvingninger, og opplever så godt som aldri ubeleilige sult-kriser.  Følgelig er humøret stabilt, og jeg trenger ikke å være altfor gretten over at alle verdens cafeer og kiosker serverer nesten utelukkende brød og kaker.
 7. Den evige eksemen på armene mine er borte.
 8. Konsentrasjonsevnen har bedret seg merkbart.  Noe av det aller tristeste med ME-diagnosen var for meg «tåka» i hodet som gjorde at jeg lenge ikke klarte å lese «komplekse» bøker lenger – et stort tap for en født bokorm.  Jeg klarte ikke å følge noe særlig annet enn enkle komedier på TV, heller.   Kort tid etter å ha lagt om kostholdet bedret imidlertid dette seg betraktelig, og nå kan jeg igjen lese nær sagt hva jeg vil.  Hurra!
 9. Selv når jeg fortsatt har 7-8 kilo for mye på kroppen, er den finere formet enn da jeg var yngre og nærmere normalvekt enn jeg er nå.  Med karbohydratrik kost får jeg oppblåst mage og ansikt, og ser nok i det hele tatt langt bedre ut når jeg styrer unna.
 10. Jeg tror på at det kostholdet jeg følger er det som er optimalt for kroppen min.  Hvor deilig er det ikke å slippe noen som helst tvil rundt hva man spiser!  Alt jeg spiser gjør kroppen min godt!

Om du er interessert i å tilegne deg mer kunnskap om lavkarbo-kosthold,  vil jeg anbefale deg enten å lese en relevant bok –  Lutz sin Bedre uten brød eller Sofie Hexebergs Frisk med lavkarbo er fine introduksjoner  –  og eventuelt besøke lavkarbo.no,  en fin samlingsplass og lavkarbo-ressurs.

2 kommentarer to “LCHF & Meg”

 1. Hei!
  Så koselig blogg du har! Eg starta på lavkarbo etter nyttår, og sjølv om eg ikkje synest at vektnedgongen suser avgårde, så føler eg meg bedre. Magen min, som har vore på bærtur dei siste 10 åra er bedre og hovudverken min er nesten borte. Då eg leste det som du har skrive over her, var det nesten som å lese om meg sjølv! Omtrent samme høgde og samme vektutgongspunkt (fant linken din frå lavkarbo.no).

  Vil egentleg bare sei at du gav eg eit skikkeleg motivasjonskick her! Woow!

  Så har eg sjølvsagt eit par spørsmål, har du merka om meieriprodukt som ost, smør og fløyte verkar inn på vektnedgongen og andre gevinstar? Og kva med grønnsaker? Mykje av mitt feitt kjem frå meieriprodukt…. 🙂

  Kjekt å stikke innom sida di! God helg:)

  • Hei hei!

   Tøft at noen finner motivasjon i det jeg skriver!

   Hva angår meieriprodukt – jeg prøver å redusere inntaket i perioder, men det er mest fordi jeg lurer på hvordan det er med melkeprotein i forhold til ME-sykdom. Har stort sett spist masse fløte, ost og smør siden jeg begynte kostomleggingen, og gått fint ned i vekt – det er bare spesifikt fløte jeg opplever at jeg må begrense litt, siden det bare gjør meg sulten på mer. Men mine erfaringer trenger ikke å være de samme som dine – tror det er veldig individuelt hvordan kroppene våre forholder seg til meieriprodukter…

   Ikke kutt ut noe du ikke trenger å kutte ut, i alle fall. Matglede er viktig!

   God helg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: